Fejlődés táplálékkiegészítőkkel: Szükség van rá vagy sem?

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Mai világunkban már minden nagyobb bevásárló központban találni táplálékkiegészítőkkel foglalkozó üzleteket, ahol a fehérjeporoktól kezdve minden fajta kiegészítőt megtudsz vásárolni az egészséged és edzésed érdekében.

De mennyire szükséges ez valójában?

A csapból is az folyik, hogy edzés után egy fehérje turmix kötelező, ha pedig súlyzós edzést végzel akkor mindenképpen kell kreatin meg edzés előtti pörgető.
A valóság viszont az, hogy ezek a termékek valóban nagyon hasznosak, de közel sem kötelező mindegyik használata, mivel egyrészt te nem versenyre készülsz másrészt nem beszélve róla, hogy havi szinten ezek a termékek egy vagyonba kerülnek.

Félreértés ne essék, nem ellene vagyok. Ha te szeretnél egy komolyabb célt elérni akkor igen is szükséges, de azt ne felejtsük el, hogy ezek a termékek 30-40 évvel ezelőtt még nem voltak ott a boltokban és mégis olyan teljesítményt és külsőt tudtak elérni, ami ma is simán megállná a helyét.
Ez csupán nem szól másról, mint a marketingről, de most ebbe nem szeretnék igazán belemenni.

Amire neked igen is szükséged van az a rendszeres mozgás, megfelelő étkezés, elegendő folyadékbevitel és rendes alvás,pihenés. Ezek nélkül elérni a kitűzött célt igen nehéz lesz, mivel ezek az alapok, amire ráépülnek a táplálékkiegészítők.
Sajnálatos módon sokan azonnal, ha konditermi edzésen gondolkoznak akkor az első teendőjük, hogy fehérjét vesznek, amit majd minden edzés után minimum 2 kanállal kell inni, mert a „sok fehérjéből lesz az izom” elvet követik.
Ez a jelenség állandó januárban, mivel ilyenkor az újévi fogadalmasok teljesíteni akarják életük formáját 3 hét alatt.

Ahhoz, hogy ezt a problémát megértsük fontos az alap makró tápanyagoknál kezdeni:

Az izom alapját a fehérje adja, amit már te is biztosan tudtál. Azonban a szervezet nem fogja a többlet fehérjét elraktározni, mivel az energiája egy fehérjének nem olyan magas, mint a zsíré, ezért átalakítja azt és elraktározza zsír formájában.
Na most a te célod a fogyás akkor ez az első nagy öngól, amit eltudsz követni.
A másik, ami alapvetően mindenki szerintem átérezte már: Megiszol egy olyan turmixot, ami vagy vízből vagy tejből készült és egy por az alapja. Kicsit furán jön ki, hogy nem szilárd táplálékot eszel, hanem valami „löttyöt”.
Ezért sem szabad elfelejteni, hogy miért is hívják táplálék kiegészítőnek a terméket, mivel kiegészíti az étkezésedet. Na már most, ha van rendes étkezésed, de sok embernek hiányzik a rendes táplálkozás, ami az alapja egy rendes edzésprogramnak.
Olyan, mintha te elmennél futni a Margit-szigetre cipő nélkül. Menni fog, de hamar megkell, hogy álljál, mert már nincs bőr a talpadon és feladod.
Rendes étrend nélkül nincs tartós fejlődés!

Szóval visszatérve a témához: Ahhoz, hogy te érdemi fejlődést érjél el, ahhoz rendes edzés, pihenés és megfelelő étkezés szükséges. Nem kell neked ilyen meg olyan táplálék kiegészítőt vásárolnod, azok csak extrák.

Csináld rendesen, alaposan az edzésedet és egyél megfelelően!

Hajrá!

Ha tervezel az edzés elkezdésében, jelentkezz ingyenes személyes állapotfelmérésre!