Core izmok, amiről mindig szó esik, de valójában mit is jelent?

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Mindig, mindenhol lehet hallani azt a kifejezést, hogy „core izmok”. Van csoportos óra is, illetve minden edzéssel kapcsolatos blogon és oldalon lehet hallani ezt a kifejezést, viszont sokan nem tudják, hogy mit is jelent valójában.


A core (magyarul mag) izmok alatt azokat az izmokat értjük, amelyek a gerincet stabilizálják, illetve mozgatják. Ez több izomból áll, amelyek feladata fontos és nem elhanyagolandó!
Ezek az izmok felelnek azért, hogy te bármilyen hétköznapi mozdulat során vagy akár egy tárgy megemelésekor egy stabilitást tartsanak a gerincnek. Azonban, ha ezek az izmok nem elég erősek, akkor megtörik a tartás és nyíróerők lépnek fel a gerincben, ami idővel sérüléshez vezethet.

A core izmok csípőízületnél, illetve a hasi részen találhatóak és egy láncot alkotnak. Logikusan, ha az egyik láncszem nem működik rendesen, akkor a többi fog többet dolgozni, ami nem éppen a legideálisabb szerveztünk számára.


Az edzése a stabilizáló izmainknak nem nehéz, ellenben fontos a rendes kivitelezés. Törekedni kell a több irányú edzésre:

– Anti-rotációs edzés, amikor törekszünk arra, hogy olyan gyakorlatot végzünk, amikor stabilan tartjuk törzsünket és nem engedjük, hogy rotációval kompenzáljon

– Anti-flexiós edzés: Itt a célunk az, hogy olyan gyakorlatot végzünk, ahol a törzs elhajlása ellen végzünk edzést

– Anti-extenziós: Amikor törekszünk, hogy törzsünk ne „nyúljon meg” vagyis egy stabil pozíció megtartása a cél külső erővel szemben

Ezek az alap irányok, amelyeket lehet tovább fokozni instabil felülettel, aszimmetriával és további eszközök segítségével.

A plank gyakorlatot mindenki ismeri, ami egy alap core stabilizáló gyakorlat, amit mindenki csinált már életében, de véleményen szerint ez önmagában édes kevés.
Mindenképpen törekedni kell a további erősítő gyakorlatokra, mivel hiába megy jól a plank neked, ha instabil felületen kellene támaszkodnod, akkor szerintem max fél percet bírnál ki.
De ne legyen igazam 😊

Próba képpen néhány gyakorlat amit ajánlok neked:

Bosun guggolás 4×15
Oldalsó alkartámasz pozícióban fitballt megtartása 3×0,5min/oldal
Fitballon Plank 3x1min
Fej fölött tartott gumiszalag, amely a bordásfalhoz van erősítve és úgy guggolást kivitelezni 4×15

Egyszerűnek tűnő gyakorlatok, de közel sem azok!
Próbáld ki őket!

Garantálom, hogy nem lesz könnyű dolgod! 😊

Ha tervezel részt venni az edzésemen, jelentkezz ingyenes személyes állapotfelmérésre!