Valóban olyan fontos a testmozgás az életünkben?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nagyon hosszú szünet után újrakezdem a blog írásokat, hogy ezzel is segítselek téged a sikereid elérése érdekében! 🙂

Ebben a bejegyzésben egy igen érdekes témát fogok felvetni, ami azért igen csak elgondolkodtató tud lenni a hétköznapi emberek számára.

Valóban olyan fontos a testmozgás, mint ahogyan azt állítják a szakemberek? Rengeteg amatőr sportoló az edzőtermet tekinti sportolási lehetőségnek szeme előtt és ott is a testépítésből ismert alapgyakorlatokat végzik, de ez valóban olyan hatásos, hogy megelőzzünk akár egy komolyan betegséget vagy ellenállóbbá tegyük immunrendszerünket?

Érdekes téma véleményem szerint, hiszen valóban megelőzhetek egy komolyabb betegséget azzal, ha simán a karizmaimat edzem? Nos a helyzet természetesen nem ilyen egyszerű, de alapvetően igaz.

Mindig szoktam említeni az embereknek, hogy teljesen mindegy milyen testmozgást végeznek (legyen az bármilyen területen) csak csinálják rendszeresen. Járjanak el edzőterembe legalább heti két alkalommal, menjenek túrázni ha tehetik majdnem minden hétvégén, lehetőleg ne tömegközlekedéssel menjenek bevásárolni hanem sétáljanak el oda és vissza.

Testünk érdekében fontos, hogy meglegyen a testmozgás. Pontosabban a mozgással tudjuk karbantartani a szervezetünket, hogy ne alakuljon ki bármilyen betegség vagy sérülés. Nem kell itt arra gondolnod, hogy egyből egy profinak való edzést kell végezned, hanem egyszerűen vedd a fáradtságot és mozogj, ilyen egyszerű.

Sajnálatos módon rengeteg ember a mai világban nem igazán végez szinte semmilyen testmozgást. Rengeteg gyerek túlsúlyos és nem igazán foglalkoznak azzal, hogy ez ellen tegyenek. Nem beszélve itt a rendes és egészséges táplálkozásról vagy a rendszeres mozgásról.

Ha az utcán sétálva megállítanál 10 gyereket, szinte biztosra veszem hogy ebből 7 nem végez rendszeres testmozgást, míg ebből 9-nek a kedvenc étele a pékárú és egyéb gyorséttermi koszt.

Nem említve a rengeteg órányi számítógép előtti időtöltést és a kényelmesség nagy szinten való művelését (Pl: nem hajlandóak 2 emeletet lépcsőzni, inkább lifteznek).

A felnőttkorban kialakuló betegséges és sérülések nagyban hozzájárulnak a gyerekkorban történő aktivitással, vagyis ha gyerekkorban rendszeres a testmozgás akkor nagy valószínűséggel igen csekély esélye lesz egy komolyabb sérülésnek vagy betegségnek.

5 éve dolgozom edzőként és elmondhatom, hogy több mint 500 vendéggel foglalkoztam már. Rengeteg olyan volt közöttük, akik 30 év körül kezdték el a mozgást a nulláról. Gyakori panasz volt a hátfájdalom, rendszeres betegség és önbizalom hiány.

A rossz testtartásból eredő fájdalom arra vezethető igazán vissza, hogy 0 sportmúlttal rendelkezett a vendég, ami mellé egy gyenge immunrendszer is társult. Ez mind annak köszönhető, hogy gyerekkorában nem igazán sportolt, testnevelés órákon csak lézengtek és mint egy időzített bomba, szépen lassan elkezdett visszaszámolni az évek alatt a bizonyos panasz vagy fájdalom, amíg igazán nem lett elviselhetetlen.

Véleményem szerint emellett egy igen komoly és fontos negatív hatása is van a sport hiányának: Az önbizalom hiánya.

Rengeteg ember komoly önbizalomhiánnyal küzd, amely súlyos stresszt tesz a vállukra. Ez kihatással van a magánéletükre, munkahelyükre de még az alapvető hétköznapi teendőknél is. Úgy gondolom te neked is volt nem egy olyan szituációd, amikor is nem merted meglépni azt a bizonyos első lépést, mert nem bíztál magadban avagy féltél a következményektől annak tudatában, hogy beadtad magadnak azt a szlogent, hogy “ez nekem ugye fog menni”.

Igen, ez mind visszavezethető a sportolás hiányára. Egy csapatsport esetén a kisgyerek megtanulja, hogy együtt kell küzdeniük a siker érdekében, kiáll a csapattársaiért és felvállalja a rizikót bizonyos helyzetekben. Erre rájön a fizikai hatása is, ahol a törzsstabilizáló izmai megerősödnek, magabiztosabb lesz a tartása és jobb fizikuma lesz. Nem beszélve arról, hogy azt a rengeteg energiát letudja vezetni.

Saját példámból kiindulva: Amióta tudok járni azóta a sporton jár a fejem. Kiskoromban futballoztam egészen egy térdsérülésig, majd úszni jártam. Ezután volt egy nagyobb szünetem, amikor is sakkoztam (nem gondoltad volna mi?) de idővel rájöttem, hogy nekem hiányzik az igazi testmozgás így hát elkezdtem edzőterembe járni. Ott megismerkedtem a legelső edzőmmel, akinek köszönhetően minden akkori problémámat orvosolta és igen erős önbizalmat épített fel bennem, amiért a mai napig nagyon hálás vagyok. Jelenleg az olimpiai súlyemelésben találtam meg a nagy szerelmet, mellette napi szinten biciklizem, squasholok, táncolok, horgászom vagyis folyamatos a napi aktivitásom.

Beteg idén egyszer voltam 3 napig akkor is megfázással. Sérüléseim voltak a sportból adódóan, mint például gerincsérv vagy részleges szalagszakadás, de rendes rehabilitációval hamar felépültem és azóta is teljesen tünetmentes vagyok 🙂

Tehát újra adódik a nagy kérdés: Valóban olyan fontos a mozgás, mint ahogy azt állítják?
A válaszra már remélem te is tudod a választ. Természetesen, hogy nagyon is fontos.

Nem hazudok és mondok egyben kis dolgot, ha azt állítom hogy az életünkről van szó.

Elkezdeni az edzést sohasem késő! 🙂

Ha felkeltettem az érdeklődésedet keress bátran bizalommal! 🙂